Ντόβα Ξένια

Ιδιοκτήτρια, Yoga Instructor
Ντόβα Ξένια

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Yoga για δύο χρόνια στο ιδιωτικό σχολείο Μωραίτη, στους ομίλους του σχολείου, σε έφηβους του γυμνασίου. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο ΑΣΟΕ ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής στον πανεπιστημιακό αθλητισμό, διδάσκοντας καθηγητές και φοιτητές. Εργάστηκε ως Μόνιμη καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στη Δημόσια εκπαίδευση, για 10 χρόνια με οργανική θέση στη Β’ Αθήνας, σε δημοτικό σχολείο. Από όπου και αποχώρησε οικειοθελώς για να αφοσιωθεί στην μεγάλη της αγάπη την Yoga.

Δασκάλα της Yoga πτυχιούχος ΙΥΤΑ Αυστραλίας, με μεγάλη διδακτική εμπειρία.

Διδάχτηκε Yoga από εξαιρετικούς δασκάλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τα πρώτα της βήματα στη Yoga θα γίνουν στο Studio της Αρμονικής Ζωής από τον Ηλία Νατζέμυ. Λίγο αργότερα θα μείνει στη Μυρρινούντα στο τότε κοινόβιο της Αρμονικής Ζωής, στο Μαρκόπουλο. Με δάσκαλο και εμπνευστή της, τον Ηλία Νατζέμυ θα ξεκινήσει την πορεία της στο σύστημα της Yoga. θα παραμείνει στο κοινόβιο για τέσσερα χρόνια όπου θα διδαχτεί τη Yoga, το διαλογισμό και τη φιλοσοφία της Yoga έμπρακτα. Εκεί θα διδαχθεί και το πρώτο της teacher training για δασκάλους Yoga. Οι καλύτεροι δάσκαλοι της εποχής ήταν εκεί και διδάχθηκε από αυτούς: Ηλίας Νατζέμυ, Σοφία Νατζέμυ, Νότα Γεωργίου, Λίντα Καπετάνιου και πολλοί πολλοί άλλοι. Δάσκαλοι από το εξωτερικό επίσης επισκεπτόντουσαν το κοινόβιο καθώς εκεί πραγματοποιώντουσαν πολλά σεμινάρια Yoga Διαλογισμού και ψυχολογίας. Το σύστημα της Yoga που διδάχθηκε τότε ήταν βασισμένο στη Sivananda Yoga και τη Sathyananda Yoga. Στην Αρμονική ζωή διδάχθηκε την τεχνική της ενεργητικής ακρόασης και ένα σύστημα ψυχολογίας και συμβουλευτικής, για πέντε χρόνια.
Ο Sai Baba όμως και η ζωή της στο Άσραμ του στην Ινδία, αποτέλεσαν σταθμό στη ζωή της. Εκεί διδάχθηκε διαλογισμό, Ινδική Φιλοσοφία, ινδικούς ψαλμούς, ανιδιοτελή υπηρεσία και ανθρώπινες αξίες. O Σαι Μπάμπα ήταν, είναι και θα παραμείνει ο Μεγάλος της Δάσκαλος. Οι αξίες του, η ανιδιοτελής ζωή του, τα έργα του, οι συμβουλές του, η ύψιστη διδασκαλία και Αγάπη του, αποτέλεσαν τη βιωματική βάση της Yoga για αυτήν. Στην Ινδία έμεινε για πέντε χρόνια. Διδάχτηκε επίσης Ashtanga Vinyasa από τον Sharath Rangswamy ανηψιό του Sri Pattabhi Jois.
Αργότερα γυρνώντας στην Ελλάδα διδάχτηκε Bhakti Vinyasa Flow με τον Rusty Wells.
Tην καρδιά της έκλεψε όμως η Hatha Yoga, χωρίς να αποκλείει την δυναμική και το σύστημα της Ashtanga Vinyasa Yoga. Έτσι άρχισε να παρακολουθεί εντατικά Iyengar Yoga. Η πρώτη της δασκάλα ήταν η Στέλλα Ουζούνη όπου στο κέντρο της εκτός από μαθήματα, παρακολουθεί σεμινάρια από δασκάλους της Iyengar που έρχονται από το εξωτερικό. Αργότερα παρακολουθεί αρκετά σεμινάρια με τον Χρήστο Παύλου, δάσκαλο της Iyengar Yoga, αλλά και άλλους, όπως τον Eyal Shifroni κτλ.

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται όμως με την Anusara Hatha Yoga. Επηρεάζει όχι μόνο τη διδασκαλία της αλλά και την ίδια ως άνθρωπο. Η Anusara αποτελεί ένα εξαιρετικό σύστημα ευθυγράμμισης και θεραπείας. Παρακολούθησε πάρα πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια τόσο από τον ιδρυτή της John Friend, όσο και από άλλους εκπληκτικούς δασκάλους της Anusara. Γνωρίζει τον δημιουργό του συστήματος της Anusara Yoga, Jonh Friend και παρακολουθεί μαζί του πολλά σεμινάρια και teacher training.
Πολλοί δάσκαλοι την επηρέασαν στην πορεία της. Ο Todd Tesen είναι ο βασικός της δάσκαλος στην Anusara Yoga. Παρακολουθεί μαζί του πολλά σεμινάρια αλλά έχει την τύχη να διδάσκεται Yoga κάθε βδομάδα από αυτόν για δύο χρόνια, καθώς διδάσκει στο Prana Yoga Studio αφού τότε έμενε μόνιμα στην Ελλάδα.
Ο Jaye Martin επίσης δάσκαλός της. Παρακολουθεί πολλά σεμινάρια Anusara Yoga μαζί του. Διδάσκει αρκετές φορές στο Prana Yoga Studio, καθώς μοιράζεται μαζί τους την πολύτιμη γνώση του γύρω από τη Yoga.
Σημαντικότατη δασκάλα για αυτήν, η Desiree Rumbaugh. Παρακολουθεί Teacher training μαζί της καθώς και πολλά σεμινάρια γύρω από την Anusara Yoga και τη θεραπευτική Yoga.
Αρκετά εκπαιδευτικά σεμινάρια πήρε και από τον Martin Kirk και τη γυναίκα του Jordan Kirk.
Η Sianna Sherman επίσης έγινε δασκάλα της επί σειρά σεμιναρίων.
Άλλοι δάσκαλοί της στην Anusara Yoga είναι: η BJ Galvan, η Sue Elkind, ο Noah Maze, οι Bliss Brothers, κτλ.

Παρακολουθεί για 6 χρόνια σεμινάρια εσωτερικής ψυχολογίας και διδάσκεται από τον Ιωάννη Ψάρρα τη διδασκαλία της Αλίκη Μπέυλυ για τις επτά ακτίνες. Επί σειρά ετών ασχολείται διαβάζοντας και κάνοντας σεμινάρια γύρω από την ψυχολογία. Εκπαιδεύεται και παίρνει πτυχίο Συμβουλευτικής.
Εξειδικεύεται μέσα από πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Yoga Εγκύων. Οι δύο εγκυμοσύνες της όμως με τους δύο φυσικούς τοκετούς της γίνονται οι μεγαλύτεροι δάσκαλοί της στο Prenatal Yoga. Έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να διδάξει και να εκπαιδεύσει τις έγκυες γυναίκες σε έναν ακίνδυνο τρόπο άσκησης, αναπνοής και χαλάρωσης που να οδηγεί σε ένα φυσικό τοκετό.

• Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια AcroYoga, και Partner Yoga.
• Έχει διδαχθεί Thai Massage.
• Κατέχει Master βαθμό στο Aγγελικό Reiki και 1ο και 2ο βαθμό στο Usui Reiki.
• Έχει εκπαιδευτεί και δίνει συνεδρίες Brofman.
• Έχει εκπαιδευτεί και δίνει συνεδρίες ηχομασάζ ενώ εκπαιδεύεται στην ηχοθεραπεία.
• Έχει πτυχίο Συμβουλευτικής.
• Έχει διδαχθεί NLP Practitioner Training, Time Line Therapy και Υπνοθεραπεία κατά Erickson(Ericksonian Hypnosis).
• Είναι Ρεφλεξολόγος πτυχιούχος “Σύνθεσις” με δασκάλα τη Ντίνα Ζιάγκου και είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων
• Διδάσκει: Yoga, Yoga Εγκύων, Aerial Yoga, προσφέρει συνεδρίες ενεργειακών θεραπειών ,διδάσκει Σεμινάρια Αυτογνωσίας, Αυτεπίγνωσης & Διαλογισμού.
• Δημιουργός και εμπνευστής του Prana Yoga Studio.