Ρεφλεξολογία

Ρεφλεξολογία

Reflexology

Η Ρεφλεξολογία (Reflexology), είναι μια ευγενική τέχνη, μια συναρπαστική επιστήμη και μια αποτελεσματική μορφή θεραπευτικής μάλαξης ποδιών, που χαράζει μια εντυπωσιακή πορεία στον τομέα των εναλλακτικών θεραπειών. Πρόκειται για επιστήμη καθώς βασίζεται στην σωματική και νευρολογική μελέτη. Είναι τέχνη καθώς εξαρτάται από το πόσο επιδέξια εξασκεί ο θεραπευτής τη γνώση του και εξελίσσει τη δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ του ίδιου και του θεραπευόμενου.

Η Ρεφλεξολογία είναι μια πανάρχαια επιστήμη, μια μορφή ολιστικής θεραπείας, μια φυσική θεραπευτική μέθοδος, η οποία ενεργοποιεί τα σημεία-κλειδιά που βρίσκονται στα πέλματα και στις παλάμες, χαρίζοντας χαλάρωση και ισορροπία στον οργανισμό. Ως ολιστική θεραπευτική τεχνική – ο όρος «ολιστικός» προέρχεται από την λέξη «όλον» – έχει σκοπό να θεραπεύει το άτομο ως οντότητα ενσωματώνοντας σώμα, μυαλό και πνεύμα.

Σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία, η οποία τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς σε Ευρώπη και Αμερική, στα πέλματα και τις παλάμες όλων των ανθρώπων υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο (καρδιά, στομάχι, συκώτι κ.α.), αλλά και σε διάφορα τμήματα του σώματος (χέρι, αγκώνας, αυτί κ.α.). Αυτά τα αντανακλαστικά σημεία, με ειδικές πιέσεις και φυσικούς χειρισμούς, απελευθερώνουν θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος και έτσι επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση, χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού. Ο οργανισμός μας ενεργοποιείται ώστε ν’αντιμετωπίζει ο ίδιος τις διάφορες δυσλειτουργίες του, με τρόπο τελείως φυσικό και όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικό.

Εφαρμογή

Σήμερα η Ρεφλεξολογία αναγνωρίζεται σ’ολόκληρο τον κόσμο ως μια τελείως ακίνδυνη μέθοδος αυτοθεραπείας, κυρίως σε ψυχοσωματικές παθήσεις, όπως νευρική ένταση και άγχος. Με τους κατάλληλους χειρισμούς, ο ρεφλεξολόγος μπορεί να επιφέρει ισορροπία αλλά και βαθιά χαλάρωση σ’ ολόκληρο το σώμα. Επίσης, οι εφαρμογές της έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και σε πονοκεφάλους, ημικρανίες, αθλητικές κακώσεις (π.χ. διαστρέμματα), στυτικές διαταραχές, βρογχίτιδες, γαστρίτιδες, αλλεργίες, άσθμα και πολλά ακόμα. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, καθώς και με φαρμακευτική αγωγή που θα κρίνει ο γιατρός, χωρίς κανένα πρόβλημα.

massage Prana Yoga StudioΗ εφαρμογή της στο “Prana Yoga” Studio γίνεται με την εξής διαδικασία: Ο ασθενής ξαπλώνει αναπαυτικά με γυμνά πόδια και ένα μαξιλαράκι κάτω απ’ αυτά. Ο ρεφλεξολόγος κάθεται αντικριστά και με τα χέρια του αρχίζει να τον χαλαρώνει, κάνοντας ειδικές μαλάξεις και πιέζοντας κάθε πέλμα χωριστά. Συνήθως, χρησιμοποιεί λάδι, ταλκ ή βαζελίνη, αλλά και τίποτα απ’ όλα αυτά. Το μασάζ και στα δύο πέλματα κρατά από 45 λεπτά έως μία ώρα και έχει σαν στόχο την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών σημείων. Συχνά, γι’ αυτή την ενεργοποίηση, χρησιμοποιεί ως βοήθημα και ένα μικρό ξύλινο εργαλείο. Με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο στόχο, η ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί και στις παλάμες των χεριών, οι οποίες έχουν πολλά αντανακλαστικά σημεία. Όμως, επειδή τα πόδια δέχονται πολύ μεγαλύτερες πιέσεις καθημερινά από ό,τι τα χέρια (π.χ. στενά παπούτσια, σωματικό βάρος, ορθοστασία), η μέθοδος έχει καλύτερα αποτελέσματα στα πέλματα των ποδιών. Έτσι, η Ρεφλεξολογία στις παλάμες δεν είναι συνήθης. Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει θετικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, απαιτούνται ορισμένες συνεδρίες. Οι συνεδρίες αυτές μπορεί να είναι από 7 έως 15 και ο ειδικός για να καθορίσει τη διάρκειά τους (ανάλογα με το πρόβλημα) είναι μόνο ο ρεφλεξολόγος.

Το πόδι δείκτης Υγείας

Τα πόδια αποτελούνται από είκοσι έξι οστά, τριάντα τέσσερις μυς και εκατό συνδετικούς ιστούς, που σχηματίζουν ένα φυσικό ανθρώπινο μηχανισμό ο οποίος στηρίζει ολόκληρο το σώμα. Πέρα από την πίεση που υφίσταται το πόδι καθημερινά για να εκτελέσει το φυσιολογικό – κολοσσιαίο – έργο της στήριξης του σώματος, κατά την υπόψη των Ρεφλεξολόγων, μπορεί ακόμα να είναι και δείκτης της υγείας ολόκληρου του οργανισμού. Μεταβολές στα νύχια ξεθώριασμα ή ραβδώσεις, λόγου χάρη, μπορεί να είναι ενδεικτικές για προβλήματα όπως ανεπάρκεια του θυρεοειδούς ή πάθηση των πνευμόνων.

Παρότι μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια πολλά οργανικά προβλήματα, η Ρεφλεξολογία δεν κάνει διάγνωση, ούτε θεραπεύει παθήσεις. Απλώς, απελευθερώνει τις θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος και αυτό βοηθάει στη χαλάρωση του οργανισμού.

Από μόνη της δεν χορηγεί φάρμακα. Όμως, μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ως φυσική και ακίνδυνη μέθοδος αυτοθεραπείας, σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται ως ανακουφιστικό μέσο σε διάφορες παθήσεις, συμβαδίζοντας και συμπληρώνοντας την κλασική ιατρική. Από την κλασική ιατρική θεωρείται σημαντική ως μέθοδο χαλάρωσης και σε πολλές περιπτώσεις πολύ θετική για τον ασθενή. Με την προϋπόθεση ότι ο ρεφλεξολόγος δεν κάνει διάγνωση ιατρικών καταστάσεων και δεν αντικαθιστά την ιατρική φροντίδα.

Στην Ελλάδα έχει οργανωθεί από το 1992 το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (Σ.E.P.), που σκοπό του έχει την ενημέρωση, την προώθηση και την κατοχύρωση της ρεφλεξολογίας. Πρωταρχικός επίσης στόχος του, είναι η ενημέρωση των ρεφλεξολόγων, η προστασία των μελών του και η προστασία του κοινού από άτομα που αυτοαποκαλούνται ρεφλεξολόγοι, δίχως να έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, η οποία σήμερα απαιτεί εξειδίκευση. O Σ.E.P. συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση των Ρεφλεξολόγων (REN), καθώς και με το Παγκόσμιο Σύλλογο ( I.C.R.) των οποίων είναι μέλος. Συμμετέχει ενεργά στα συνέδρια τους, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη του κόσμου. Όλοι οι Ρεφλεξολόγοι της “Prana Yoga” Studio είναι μέλη του ΣΕΡ.

Η Ρεφλεξολογία δεν είναι πανάκεια. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση του στρες, ορισμένων οργανικών παθήσεων και, κυρίως, δίνει την ευκαιρία στο σώμα να εναρμονίσει τις λειτουργίες του.

Η Ρεφλεξολογία είναι ένας συναρπαστικός τρόπος να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε το σώμα μας και όχι μόνο. Μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε, να αναπτύξουμε τις δυνατότητες μας και να επεξεργαστούμε τις αδυναμίες μας. Δεν είναι μία απλή τεχνική ή ένα χάπι που θα ανακουφίσει προς στιγμή τα συμπτώματα και τον άνθρωπο από τα προβλήματά του. Δημιουργεί στον άνθρωπο ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης, ξεκούρασης, ευεξίας και χαράς.

Η πληθώρα των παθήσεων αλλά και η αναζωογονητική μάλαξη για χαλάρωση και ευεξία αντιμετωπίζεται με συνεδρίες των 60΄.

Σε έναν ιδιαίτερα όμορφο χώρο, προσεγμένο αισθητικά και λειτουργικά, έμπειροι Διπλωματούχοι Ρεφλεξολόγοι παρέχουν μαλάξεις για απόλαυση, ξεκούραση, θεραπεία, ευεξία, σε καθημερινές συνεδρίες με ραντεβού.