NLP

NLP

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) είναι ένα μοντέλο διαπροσωπικής επικοινωνίας που εφαρμόζεται στην ψυχοθεραπεία αλλά και στις οργανώσεις /επιχειρήσεις και επικεντρώνεται κυρίως στη μελέτη επιτυχημένων σχημάτων συμπεριφοράς καθώς και τον τρόπο σκέψης από τον οποίο αυτά τα σχήματα υποκινούνται.

Με απλά λόγια, ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μια προσέγγιση που ενδιαφέρεται να εξερευνήσει και να ενισχύσει την δυνατότητα του κάθε ατόμου να φτάσει την άριστη απόδοση, να έχει αποτελεσματικότερη διαπροσωπική επικοινωνία και να βελτιώσει την πληρότητα και την ποιότητα της ζωής του.

Τι σημαίνει Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός;
Νευρο –  Αναφέρεται στο μυαλό μας και το νευρικό σύστημα. Οι σκέψεις μας επηρεάζουν το σώμα μας και αντίστροφα.
Γλωσσικός – Αναφέρεται στις λέξεις και πώς τις χρησιμοποιούμε. Πώς επηρεαζόμαστε από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και πώς οι αντιλήψεις μας διαμορφώνονται από τις λέξεις που διαλέγουμε.
Προγραμματισμός –  Όρος δανεισμένος από την επιστήμη της Πληροφορικής. Μέσα στη διαδρομή της ζωής συλλέγουμε διαφόρων ειδών «προγράμματα». Όπως ένας υπολογιστής εκτελεί όλες τις οδηγίες του προγράμματος, έτσι και οι άνθρωποι τείνουμε να πράττουμε σύμφωνα με τον τρόπο που μας έχουν «προγραμματίσει» οι εμπειρίες μας.

Το ευχάριστο είναι ότι όπως ακριβώς ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μπορεί να καθαριστεί από τυχόν «ιούς» ή να γραφτεί από την αρχή, έτσι και εμείς μπορούμε να ξαναγράψουμε τα προγράμματα του μυαλού μας όταν δεν παράγουν τα αποτελέσματα που θέλουμε.

9 Κλειδιά για την επίτευξη των στόχων σας
Μέσω των διαφόρων τεχνικών του νευρογλωσσικού προγραμματισμού, ενθαρρύνεται η μέγιστη καλλιέργεια της ικανότητας του ατόμου να κατορθώνει τους στόχους του και να επιτυγχάνει. Τα κλειδιά λοιπόν της διαδικασίας διαμόρφωσης επιτυχημένων στόχων και είναι τα εξής:

  • Γνωρίστε τι είναι αυτό που θέλετε με ακρίβεια. Πρώτα απ’ολα λοιπόν ρωτήστε τον εαυτό σας ‘Τι ακριβώς θέλω;’. Έπειτα, εκφράστε αυτό που θέλετε με τρόπο καταφατικό/θετικό. Για παράδειγμα, δε θα είχε νόημα να πείτε ‘Αυτό που θέλω είναι να μην είμαι σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση πια’. Στην πρόταση αυτή υπάρχει μια λέξη που υποδηλώνει άρνηση, το ‘μην’. Το ασυνείδητο δεν επεξεργάζεται αρνητικές λέξεις. Αυτό που ακούει είναι: ‘θέλω…κακή οικονομική κατάσταση’.
  • Αναρωτηθείτε σε ποιο σημείο βρίσκεστε τώρα σε σχέση με την απόκτηση του στόχου σας. Τι χρονικό διάστημα νομίζετε ότι θα χρειαστεί για να φτάσετε το στόχο σας;
  • Όπως ειπώθηκε παραπάνω, οι σκέψεις μας έχουν τη δύναμη να καθορίσουν τον τρόπο που νιώθουμε και πράττουμε. Όταν οραματίζεστε με λεπτομέρειες πως θα είναι η ζωή σας όταν έχετε αποκτήσει το στόχο σας, δημιουργείτε ένα είδος θετικού ‘προγραμματισμού’ του νου σας για να έρθετε πιο κοντά σε αυτό που θέλετε. Φανταστείτε λοιπόν εκείνη τη μέρα που θα έχετε ήδη κατορθώσει να επιτύχετε το στόχο σας.

Τι βλέπετε γύρω σας;
Τι ακούτε;
Πώς νιώθετε;
Τι λέτε στον εαυτό σας;

  • Πώς θα ξέρετε ότι φτάσατε τον στόχο σας; Ποιες λεπτομέρειες θα αποτελέσουν για εσάς την ένδειξη ότι πετύχατε;
  • Τι θα κερδίσετε με το να πετύχετε αυτό το στόχο; Τι θα σας επιτρέψει να κάνετε;
  • Θέλετε να επιτύχετε αυτό τον στόχο μόνο για εσάς ή και για τους άλλους;
  • Έχετε θέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος;
  • Τι πόρους χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε τον στόχο σας; Ίσως να μην τους έχετε ή να τους έχετε αλλά να χρειάζεστε κάτι παραπάνω.
  • Πώς αυτός ο στόχος δένει με την κοσμοθεωρία σας; Με άλλα λόγια,

Για ποιόν σκοπό το θέλετε αυτό;
Τι θα χάσετε και τι θα κερδίσετε αν το αποκτήσετε;
Τι θα γίνει αν το αποκτήσετε;
Τι δε θα γίνει εάν το αποκτήσετε;
Τι θα γίνει εάν δεν το αποκτήσετε;
Τι δε θα γίνει εάν δεν το αποκτήσετε;

Ένα γνωμικό λέει ότι ‘ένας στόχος που έχει καθοριστεί με τον σωστό τρόπο, είναι ήδη κατά το ήμισυ φτασμένος’. Γι’αυτό και σύμφωνα με το νευρογλωσσικό προγραμματισμό, το να έχουμε ξεκάθαρους και προσεκτικά καθορισμένους στόχους, αυξάνει την πιθανότητα να τους πραγματοποιήσουμε.
Αυτή εξάλλου είναι και η διαφορά ανάμεσα στα όνειρα και τους στόχους. Τα πρώτα βασίζονται περισσότερο στην ελπίδα ότι κάποια μέρα θα αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε ενώ οι δεύτεροι βασίζονται στον σχηματισμό ενός σχεδίου δράσης για την επίτευξή τους.

Οι συνεδρίες NLP έχουν διάρκεια μιάμισης ώρας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Prana Yoga Studio στο τηλ. 210-6897070 και στο email: info@pranayoga.gr για να κλείσετε το ραντεβού σας, την ώρα και την ημέρα που επιθυμείτε, για να απολαύσετε μια συνεδρία NLP.