Pilates

H μέθοδος Pilates, αναπτύχθηκε πριν από 70 χρόνια στην Aμερική, από τον Joseph Pilates, ο οποίος γνωρίζοντας σε βάθος την ανθρώπινη φυσιολογία, δημιούργησε ένα ποιοτικό και ολοκληρωμένο τρόπο άσκησης. H βασική αρχή, και το θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος – η κοιλιά.

Το Pilates απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, που απορρέουν από το σύγχρονο lifestyle. Άσχετα με το πόσο γυμνασμένος και fit είναι κανείς, η μέθοδος Pilates είναι η ιδανική άσκηση, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλου του κόσμου, από ανθρώπους που κάνουν καθημερινά ώρες καθιστικής ζωής, μέχρι αθλητές. O ίδιος ο J.H. Pilates, χαρακτήρισε τη μέθοδό του “ήπια για τις εγκύους, ασφαλή για τους υπερήλικες, δυναμική για αθλητές και χορευτές”. H μέθοδος συνδυάζει βασικές αρχές της Yoga και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που προέρχονται από τις ανατολικές φιλοσοφίες, με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων.

H βασική αρχή, και θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος – η κοιλιά. Όπως κάθε υλικό αντικείμενο, έτσι και το ανθρώπινο σώμα, έχει ένα κέντρο βάρους, από το οποίο εξαρτάται η ισορροπία του. Όλες οι κινήσεις που κάνουμε στη ζωή μας και η ενέργεια μας, έχουν σαν αφετηρία, τη δύναμη που προέρχεται από το κέντρο μας. Kατακτώντας τον έλεγχο του σώματος, μέσα από το κέντρο, μπορούμε να ελέγξουμε οτιδήποτε στη ζωή μας.

H μέθοδος Pilates αποτελείται από 500 περίπου ασκήσεις ακρίβειας, στις οποίες συμμετέχει όχι μόνο το σώμα, αλλά και η αντίληψή μας, και οι οποίες εκτελούνται σε ειδικά σχεδιασμένα όργανα (με βασικότερο το Universal Reformer), μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους στη μέθοδο, γυμναστές.

Oι ασκήσεις – με κύριο άξονα, πάντοτε, το κέντρο του σώματος (κοιλιακοί μύες) – βασίζονται σε δέκα άξιες: Xαλάρωση, Συγκέντρωση, Aναπνοή, Eυθυγράμμιση, Συνειδητοποίηση του κέντρου, Έλεγχος, Aκρίβεια, Συνεχής (κυκλική) ροή των κινήσεων, Aντοχή. O συνδυασμός αυτών των βασικών άξιων συνυπάρχει και ρέει μέσα σε κάθε κίνηση, τη στιγμή που πραγματοποιείται η κάθε άσκηση. O σχεδιασμός των ασκήσεων βασίστηκε σε πολλές εναλλαγές, με λίγες επαναλήψεις, έτσι ώστε να τονώνονται οι μύες, χωρίς να διογκώνονται, ν’ αναπτύσσεται η ελαστικότητα και η δύναμη, ενώ ταυτόχρονα, το σώμα αποκτά μια πρωτόγνωρη ισορροπία και αρμονία.

H σωστή αναπνοή είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην εκτέλεση όλων των ασκήσεων, η ακρίβεια, η συγκέντρωση και η προσωπική ενασχόληση του γυμναστή με τον ενασκούμενο, καταλήγουν στην πλήρη ευθυγράμμιση του σώματος, λόγω της μεγάλης ακρίβειας, που υπάρχει στην άσκηση. Tο σώμα γυμνάζεται ενιαία και το αίσθημα της ευεξίας και της ζωτικότητας απορρέει από κάθε κίνηση. H εσωτερική μας δύναμη αφυπνίζεται με απώτερο σκοπό, να επιτευχθεί ο πλήρης έλεγχος και συγχρονισμός του σώματος, χωρίς πίεση και κόπωση.

Eάν μπορούσαμε να συνοψίσουμε την πολυδιάστατη αποτελεσματικότητα της μεθόδου, σε μια φράση, θα λέγαμε ότι χαρίζει ευεξία και ενεργητικότητα, γυμνάζοντας ολοκληρωτικά και ενιαία όλο το σώμα, με μεγάλη έμφαση στο κέντρο του: τους κοιλιακούς μύες. Όμως, τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεθόδου Pilates είναι στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερα:

 • Eίναι “Γλυπτική του σώματος”, γραμμώνοντας και επιμηκύνοντας το σχήμα κάθε μυ.
 • H μέθοδος είναι σχεδιασμένη, έτσι ώστε να ενδυναμώνει το μυοσκελετικό, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται πιθανοί μελλοντικοί τραυματισμοί σε αδύναμα σημεία
 • Aκόμη, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, εφαρμόζεται σαν θεραπευτική μέθοδος, από φυσιοθεραπευτές και χειροπράκτες, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς.
 • Προάγει την απόκτηση της σωστής στάσης του σώματος, και της σωστής αναπνοής.

PILATES MAT
Το Pilates Mat αποτελείται από ασκήσεις εδάφους σε στρώματα (Mats) και μπορεί να συνδιαστεί με τη χρήση μικρών οργάνων Pilates (Pilates Props). Συγκεκριμένα τα όργανα αυτά είναι τα εξής: Mini Balls, Fit Balls, Medicine Balls, Rings, Therabands, Foam Rollers, κτλ.

Σε ένα ιδιαίτερα όμορφο χώρο, προσεγμένο αισθητικά, λειτουργούν τμήματα Pilates αρχαρίων και προχωρημένων. Τα μαθήματα διαρκούν 60΄.

Δωρεάν μάθημα γνωριμίας: Επιλέγοντας από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το μάθημα του Pilates Mat, δείτε τις ώρες διεξαγωγής του, ελάτε 15′ λεπτά νωρίτερα στη γραμματεία και αμέσως μετά απολαύστε το!

Reformer
Το Reformer είναι ένα από τα βασικά όργανα στην μέθοδο Pilates. Είναι ένα πολυόργανο που μπορείτε να εκτελείτε ασκήσεις για όλο το σώμα ανάλογα με την θέση που παίρνει το σώμα επάνω στο όργανο.

Μπορείτε να είστε ξαπλωμένοι και να δουλεύετε τα πόδια, επάνω στην μπάρα ή φορώντας τα λουριά στα πέλματα. Κρατώντας τις ειδικές χειρολαβές μπορείτε να γυμνάσετε τα χέρια και την πλάτη.

Υπάρχουν ασκήσεις μεγαλύτερων επιπέδων που εκτελείτε γονατιστοί κοιτώντας στο μπροστινό ή πίσω μέρος του οργάνου. Μπορείτε επίσης να είστε σε όρθια θέση και να εκτελείτε ασκήσεις ισορροπίας και υψηλής τεχνικής.

Wunda Chair
Η «Καρέκλα Θαύμα» είναι ιδανική επιλογή για εκγύμναση Pilates. Είναι αγαπημένο όργανο σε ομαδικά μαθήματα προσφέροντας μεγάλη ποικιλία ασκήσεων. Είναι σχεδιασμένη να ενισχύσει τις μυϊκές ομάδες των κοιλιακών και των ραχιαίων δίνοντας στήριξη στον κορμό και βοηθώντας στην ευθυτενή του στάση. Υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να γυμνάσετε διασκεδαστικά τα χέρια και την πλάτη αφού σας ζητείτε να είστε ξαπλωμένοι, ανάσκελα, μπρούμυτα, όρθιοι ή εξολοκλήρου επάνω στο κάθισμα κάνοντας θαύματα! Η χρήση των αποσπώμενων λαβών γυμνάζει τα χέρια και την ισορροπία. Ο μαθητής σταδιακά δυναμώνει και μπορεί να κατακτήσει ένα υψηλό τεχνικό επίπεδο και να εκτελεί ασκήσεις απαιτητικές, δύσκολες, ακόμη και ακροβατικές. (*wunder στα γερμανικά, σημ. θαύμα)

Spine Corrector
Το Spine Corrector είναι ένα εκπληκτικό όργανο αποθεραπείας – διάτασης, ενδυνάμωσης και αναμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης και γι’αυτό τον λόγο ονομάστηκε «διορθωτής της σπονδυλικής στήλης». Η ιδιομορφία του είναι πως ο ασκούμενος είναι ξαπλωμένος με την πλάτη επάνω στην καμπύλη και έτσι γίνεται η διάτασή της. Σε αυτή την ανάποδη θέση τα πόδια ανυψώνονται και εκτελείτε ασκήσεις για ενδυνάμωση των ποδιών αλλά και των κοιλιακών σας, αφού χρειάζεστε την απαραίτητη ισορροπία. Ανάλογα με την ελαστικότητα της πλάτης του μαθητή, ο δάσκαλος προσαρμόζει επάνω στην βάση την επιθυμητή καμπύλη. Ασκήσεις για τα χέρια προτείνονται για ξεκούραση και διάταση ενώ το ποικίλο ασκησιολόγιο του το καθίστα χρησιμότατο εργαλείο στα χέρια ενός δασκάλου με θεραπευτική προσέγγιση στην μέθοδο Pilates.

Pilates Stick
Το ασκησιολόγιό του Pilates Stick είναι παρόμοιο του Tower και καλύπτει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων: – Roll down series – Foot-leg-abs supine series – Using the loops – Arms supine series – Kneeling series – Standing series – Side lying series – Prone series.

Κλείστε τη θέση σας επικοινωνώντας με τη γραμματεία και επωφεληθείτε από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Pilates Equipment στο σώμα σας, στα ειδικά διαμορφωμένα Small Group.

Στο Prana Yoga Studio έχετε τη δυνατότητα να κάνετε Personal Θεραπευτικό Pilates Mat ή Equipment.

Μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού για το μάθημά σας κατόπιν συνεννόησης με την γραμματεία του Prana Yoga Studio.

Είναι ένα εξαιρετικό μάθημα αποκατάστασης και επανένταξης σε ομαδικά μαθήματα άσκησης, μετά από τραυματισμούς ή ατυχήματα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεται ότι όταν έχετε κάποιο σοβαρό τραυματισμό ή ατύχημα να απευθύνεστε στον ειδικό για κάθε πρόβλημα γιατρό και να κάνετε κάποιου είδους φυσικοθεραπεία, μετά να ακολουθεί το Θεραπευτικό Pilates, και μετά να μπαίνετε σε ομαδικά μαθήματα Pilates, Yoga κτλ.

Κλείστε το ατομικό σας μάθημα, επικοινωνώντας με τη γραμματεία και απολαύστε το, έχοντας την απόλυτη προσοχή του δασκάλου στις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει το σώμα σας!

Κάνοντας Personal μαθήματα Pilates μπορείτε να διαλέξετε κατόπιν συνεννόηση σας με τη γραμματεία του Prana Yoga Studio, τη μέρα και την ώρα που θέλετε να κάνετε το μάθημά σας.

Έχετε την επιλογή να κάνετε Personal Mat ή Personal Equipment Pilates.

Ο δάσκαλος αφιερώνει όλη του την προσοχή στον ασκούμενο,διορθώνοντας και βελτιώνοντας τα πιθανά λάθη που κάνει, κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.

Τα εξατομικευμένα Personal μαθήματα Pilates Mat ή Equipment, εστιάζονται στις προσωπικές ανάγκες που έχει ο ασκούμενος τη δεδομένη περίοδο.

Με τα Personal μαθήματα υπάρχει μεγαλύτερη εξέλιξη και πρόοδος στον τρόπο που γίνονται οι ασκήσεις, μιας και η προσοχή του δασκάλου είναι σε ένα μαθητή με αποτέλεσμα να γίνονται άμεσα διορθώσεις στις θέσεις και στάσεις που παίρνει το σώμα του κατά την ώρα της άσκησης.Υπάρχει άμεση ενθάρρυνση από τον δάσκαλο με αποτέλεσμα τις καλύτερες αποδόσεις για τον ασκούμενο.

Κλείστε το ατομικό σας μάθημα στη γραμματεία και επωφεληθείτε από τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Personal μαθημάτων, Pilates Mat ή Equipment, έχοντας την απόλυτη προσοχή του δασκάλου στις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει το σώμα σας!

Η μέθοδος Aerial Pilates είναι ένα νέο και πολύ διαδεδομένο είδος εξάσκησης, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του Pilates με την έλλειψη βαρύτητας και την αιώρηση.

Εκτελείται με τη βοήθεια ενός ειδικού πανιού (μήκους 6 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, είναι σαν αυτό που χρησιμοποιείται στα εναέρια ακροβατικά).

Οι ασκήσεις Pilates εκτελούνται και σε συνδυασμό με ακροβατικές κινήσεις.

Το Aerial Pilates γυμνάζει και ευθυγραμμίζει το σώμα, χαλαρώνει τις αρθρώσεις και βοηθά στην αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων.

Με τη χρήση των ειδικών πανιών ενσωματώνει το στοιχείο της αιώρησης και της διασκέδασης σε ένα διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα:

 • Προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση, γυμνάζοντας ιδιαίτερα την κοιλιά, τους ώμους και τα χέρια.
 • Συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος μέσω της βαρύτητας.
 • Πραγματοποιεί βαθιά διάταση των μυών και απελευθέρωσή τους.
 • Συμβάλλει στην αποσυμπίεση των σπονδύλων (αφού η λεκάνη κρατιέται ψηλά και δεν υπάρχει το βάρος της λεκάνης και των ποδιών), οξυγονώνει τον εγκέφαλο, τρέφοντας τα κύτταρα, ξεκουράζει την καρδιά.
 • Βελτιώνει τη διάθεση αφού οι ανάποδες στάσεις βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών.
 • Βοηθά στη μείωση των φόβων και στην απόκτηση αυτοπεποίθησης.

Το συγκεκριμένο είδος άσκησης απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αντενδείκνυται σε όσους έχουν υπέρταση ή γλαύκωμα, σε εγκύους, καθώς και σε άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση.

Ένα μάθημα Aerial Pilates διαρκεί 75′.

Κλείστε τη θέση σας επικοινωνώντας με τη γραμματεία και ετοιμαστείτε να φέρουμε τα “Πάνω – Κάτω!”.

Το Yogalates είναι ένα πρόγραμμα άσκησης, που συνδυάζει τη μεθοδολογία του Pilates με τις βασικές αρχές της πρακτικής της Yoga. Στο μάθημα γίνονται συνδιαστικά ασκήσεις, Yoga και Pilates που εναρμονίζονται με τον ρυθμό της Αναπνοής.

Το Yogalates αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα άσκησης, αφού περιλαμβάνει τα οφέλη του Pilates και της Yoga. Συνδυάζει ασκήσεις Pilates που ενδυναμώνουν το Κέντρο του σώματος, ασκήσεις της Yoga που χαρίζουν Ευλυγισία, Αναπνευστικές ασκήσεις που βελτιώνουν το Εύρος της Αναπνοής και ασκήσεις που εναρμονίζουν τη Στάση του Σώματος.

Επίσης το Υogalates ελευθερώνει κινητικά το σώμα μέσω της εκγύμνασης των μυών στήριξης (κορμός, ισχία, ώμοι) ενώ συμβάλλει στη συνολική Δύναμη, την Ευλυγισία και την Ισορροπία του σώματος.

Το Yogalates είναι ένα μάθημα που συνδυάζει τη δυναμική του Pilates και την κουλτούρα της Yoga, συνοδεύεται από μουσική σε ήπιους τόνους και κλείνει τελειώνοντας με Βαθιά Χαλάρωση.

Το Yogalates χαρίζει:

 • Δύναμη
 • Ευλυγισία
 • Συντονισμό Κινήσεων
 • Σωστή στάση σώματος
 • Ενδυνάμωση του Κέντρου του σώματος
 • Βελτιώνει και προάγει την Αναπνευστική ικανότητα
 • Βελτιώνει τη Ψυχοσωματική Υγεία

Δωρεάν μάθημα γνωριμίας: Επιλέγοντας από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Yoga το μάθημα της Yogalates, δείτε τις ώρες διεξαγωγής του, επικοινωνείστε με τη γραμματεία, ελάτε 15′ λεπτά νωρίτερα και αμέσως μετά απολαύστε το!